Monday, April 13, 2009

Jagerpiloten

Vi skal omkring 30 år tilbage i tid, til egnen omkring Pandrup. Scenen er et klasselokale hvor læreren sidder overfor Peter og hans forældre. Peter er snart færdig med skolen, og det er hans fremtid, der er på programmet.
Læreren: ”Nå Peter, hvad har du så tænkt du gerne vil være?”
Peter: ”Jagerpilot.”
Dyb tavshed.
Læreren: ”Det er du ikke klog nok til Peter.”
Behøver jeg at sige, at Peter aldrig blev jagerpilot.
Selv den dag i dag er Peters interesse for jagerfly stadig levende.

Jeg hørte historien til en fest – og den er sand selvfølgelig – siden har den kørt rundt i mit hoved, selvfølgelig fordi jeg selv sidder i lærerens stol og også fungerer som studievejleder. Så er det jeg tænker: Hvad er klogskab? Peters lærer må have forstået ”klogskab” som noget, man skal være født med. Eller hvad? I Nudansk ordbog står der, at ordet ”klog” kan forstås som: intelligent, indsigtsfuld, begavet, kvik, fornuftig, genial,, vis, lærd, kyndig; og så kan man også være ”ikke rigtig klog”, men heldigvis kan man da ”blive klog af skade”.

Man kan selvfølgelig være født ”mentalt retarderet”. Men hvis man har været så heldig ikke at være det, så går jeg stærkt ind for den opfattelse, at det miljø, vi vokser op i, gør os til de mennesker vi er. Sociologiske undersøgelser viser netop, at mange børn viderefører forældres livsstil – heldigvis er det ikke en naturlov, nogen bliver mønsterbrydere. Det har især været interessant at finde ud af, om det at vi fik studiestøtte i Danmark betød, at børn fra mindre bemidlede hjem også fik videregående uddannelse. Formålet med studiestøtten VAR netop at sikre alle lige adgang til at tage videregående uddannelser. Nu – mange år senere – har det netop vist sig, at mangel på uddannelse ikke kun var et økonomisk spørgsmål.

Når jeg siger, at miljøet former os, så mener jeg forældre, familie, venner og skole ikke mindst. Og når læreren mener, Peter ikke er klog nok til at blive jagerpilot, så må han altså påtage sig en del af ansvaret. I hvert fald burde han have begrundet sit udsagn. Jeg tror, læreren forhindrede Danmark i at få en rigtig god jagerpilot. Personligt tror jeg, at Peter ville være gået gennem ild og vand for at få sin uddannelse, hvis han var blevet opmuntret – han skulle nok have tilegnet sig den viden, der skulle til.

Det er en rigtig god historie at tænke over, når man selv sidder som den person, der kan gøre en forskel for et ungt menneske. Især her i Grønland, hvor et barn, der vokser op i et miljø, hvor danske sprogfærdigheder ikke er en fordel, risikerer at få en forkert ”diagnose”.

En anden diskussion, som vi fører blandt lærere til daglig, er også, om vi skal ”vejlede eleverne ud” fordi vi ikke mener, de kan klare uddannelsen. Nogen mener, vi skal forhindre dem i at få det nederlag, det vil være at dumpe til eksamen, tjaaah. Jeg mener, vi fratager dem muligheden for selv at tage ansvar. Jeg ser det som min pligt, både som studievejleder og som lærer, at "løfte eleverne", i stedet for at "holde dem nede". Jeg håber også, det er det jeg gør i virkeligheden, men det er ikke altid til at vide. Sådan er der så meget.

Behøver jeg at sige, at Peter FIK en videregående uddannelse.
Og behøver jeg at sige, at hvis Christian havde rettet sig efter studievejlederen på Maskinmesterskolen, havde jeg måske ikke siddet her og haft en mening om studievejledning.

Jeg kan i øvrigt ikke huske, hvornår jeg sidst er gået hjem fra en fest ved en ny dags begyndelse.

3 comments:

Anonymous said...

Man kan, hvad man vil, hedder det. En klog person har tilføjet: Hvis man vil, hvad man kan.

Anna Marie Knudsen said...

Det er sikkert ikke helt forkert

Anonymous said...

meget interessant, tak