Friday, November 30, 2007

Borgmesterbesøg


Det nye alderdomshjem i Maniitsoq.
Maniitsoq Kommune skal lægges sammen med Sisimiut kommune med udgangen af 2008. Som det er nu, er der 18 kommuner i Grønland; efter kommunesammenlægningerne vil der være 4 store kommuner, nemlig: Nordkommunen, Midtkommunen (nuværende Maniitsoq og Sisimiut kommuner), Nuuk Kommune og Sydkommunen.
En overgang var en sammenlægning med Nuuk på tale, men imod den mulighed talte frygten for, at "alt ville komme til at foregå i Nuuk" og at Maniitsoqs status som by ville forsvinde. Så vi skal lægges sammen med Sisimiut.
Som det er nu bor der 3.453 mennesker i Maniitsoq Kommune, heraf 2.785 i byen Maniitsoq. Kommunen består derudover af 3 bygder, hvoraf Napasoq, med sine 99 indbyggere, er den mindste. Sisimiut Kommune har 6.231 indbyggere, hvoraf 5.427 bor i byen Sisimiut. Kangerlussuaq, Sdr. Strømfjord, med sine 544 indbyggere har bygdestatus og hører til Sisimiut Kommune.
Så i stedet for at konkurrere med Grønlands største by om fremtidig byudvikling skal vi nu konkurrere med Grønlands næststørste by, Sisimiut.
I den anledning inviterede samfundsfags-holdet borgmester Søren Lybert her fra kommunen til at fortælle noget om, hvordan politikerne ser fremtiden for Maniitsoq by. Bliver byen et interessant sted at bo for unge fremover? Det var deres hovedspørgsmål.
Derfor havde vi fredag den 16. november dækket op til kaffe og diskussion.
Der er 5 elever, der har valgt samfundsfag i år. Et lille, overskueligt og intenst hold. De skulle selv sørge for at være forberedt, med spørgsmål og modtagelse af borgmesteren, fordi jeg var på kursus i Nuuk i dagene op til besøget. Det gjorde de flot. Da jeg kom, var alle klar, borgmesteren med en masse notater og eleverne med spørgsmål og notatpapir, så det var bare om at komme igang.
Borgmesteren havde fået temaet på forhånd, men han valgte at starte med at fortælle noget om, hvad kommunen bruger sine penge på. Rigtig godt. Politik i praksis. F.eks. sagde han, at kommunen bruger 41,5 mio. kr. på socialområdet, et beløb, som han sagde: "desværre har været stigende gennem årene". Ud af dette beløb går ca. 7 mio. kr. til anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet. Kommunen ønsker at satse mere på forebyggelse fremover, derfor har den etableret et familiecenter her i 2007. Generelt kunne han sige, at lokalpolitikerne er meget opmærksomme på de store sociale problemer, kommunen kæmper med - apropos diskussionen om de sociale problemer i Grønland.
Ovennævnte tal skal ses i sammenhæng med at budgettet for 2007 lyder på 166 mio. kr., heraf går de 153 mio. til driftsudgifter og ca. 11 mio. kr. til anlægsudgifter. Og her kommer vi så til alderdomshjemmet. Fordi det har nemlig slugt de fleste af anlægsudgifterne de sidste 2-3 år og kommer også til det i 2008.
Men borgmesteren lovede, at fremtidige investeringer ville komme de unge til gode.
Måske får Grønland et aluminiumsværk i 2014, eller deromkring. Placeringen af værket er bl.a. afhængig af etablering af et vandkraftværk og gode havneforhold. De 3 ideelle placeringer, der er i konkurrence nu er Maniitsoq, Sisimiut og Nuuk. Afgørelsen skal falde i 2008, og Søren Lybert arbejder intenst på at få værket til Maniitsoq.
Skulle det ske, vil der højst sandsynligt ikke være risiko for, at Maniitsoq kommer til at ende som en bygd i Midtkommunen. Og så skulle der vel også blive råd til en svømmehal og andre ting, som de unge ellers måtte ønske sig.

1 comment:

grete said...

Kære Annemarie.
Vi læser dine blogs med den allerstørste interesse, du er en eminent blog-skriver. det lyder til at I trives i det smukke og spændende Grønland. Vil I være med i min Facebook ???
Masser af decemberhilsener fra richard og Grete.