Sunday, April 15, 2007

Nordlys

Vi kom hjem lidt over midnat i aftes. Vi havde været på besøg hos en nygift kollega og hans kone, Camilla.
En rigtig hyggelig aften, i selskab med flere kolleger, omkring et spil matador, masser af snacks og god vin.
Jeg har tidligere skrevet, at det var udsigten fra lejlighederne herude på næsset, der gjorde, at vi bestilte en ønskeflytning. Og det er selvfølgelig udsigten til naturen og livet på havet, menneskenes og dyrenes, jeg især tænker på. Herunder også nordlyset.
Almindeligvis skal man ud, for at få øje på og nyde nordlysets storslåethed. Vores gamle lejlighed lå i et område med meget kunstigt lys når det er mørkt, så det var faktisk sjældent vi kunne se nordlys, uden at vi altså gik udenfor.
Men det kan vi fra vores nye lejlighed.
Vejret var perfekt til nordlys i aftes, frostklart og intet lys fra månen, så vi kikkede selvfølgelig op, da vi gik hjem. Og vi var heldige, bånd af hvidt lys løb hen over himlen. Fra stuens mørke kunne vi senere se lyset bevæge sig hen over himlen i de flotteste mønstre, trækkende et spor af lys på den mørke vandoverflade.
Ord dækker knapt magien ved nordlyset.
Derfor deltog den danske maler Harald Moltke (1871-1960) i den litterære Grønlandsekspedition sammen med Knud Rasmussen og forfatteren Ludvig Mylius-Erichsen. Moltkes opgave i forbindelse med ekspeditionen gik ud på at beskrive nordlyset gennem malekunsten, og bl.a. derfor findes der i dag en samling billeder af nordlys på Danmarks Meteorologisk Institut i København, som Moltke har malet, ikke bare i Grønland, men også på Island og i Finland.
Moltke kunne nu også sætte ord på nordlys, han sammenlignede det med forestillingen om at kikke op under skørterne på en danserinde – ikke helt ved siden af, må jeg sige.
Nordlys har i årtusinder appelleret til folks fantasi, og i de nordiske lande har nordlys været en mystisk, uforklarlig og undertiden skræmmende del af hverdagen, skal vi tro de nordisk sagaer og folkesagn. Nordlys indgår også i den grønlandske mytologi.
De grønlændere jeg kender imponeres tilsyneladende ikke over nordlys. Det har tit undret mig, når jeg har stået med nakken tilbage og åben mund og betragtet lysest dans hen over nattehimlen, at grønlænderne, efter min opfattelse, ikke værdiger forestillingen et blik. Da jeg begyndte at spørge mig for viste det sig, at der knytter sig gamle forestillinger til nordlyset, som stadig er en del af kulturen.
De voksne fortæller, at da de var børn, da fik de at vide af de voksne, at de ikke måtte fløjte, hvis der var nordlys. Nordlys kom nemlig af at de afdøde forfædre spillede fodbold med menneskekranier. Og hvis man fløjtede, udsatte man altså sit hoved for at ende som fodbold for forfædrene.
De første systematiske observationer af nordlys blev offentliggjort i Sverige tilbage i 1733 af Anders Celcius, og moderne mennesker ved selvfølgelig, at nordlys ikke skal ses som et varsel om død og ulykke. Ingen er i tvivl om, at der findes en videnskabelig forklaring på, hvordan nordlys opstår, meeeen…. måske er det alligevel bedst ikke at påkalde sig forfædrenes opmærksomhed – hvis de nu lige skulle stå og mangle en fodbold!
På Dansk Meteorologisk Instituts hjemmeside http://web.dmi.dk/fsweb/soljord/nordlys_forsk/nordlys_forkl.html kan man finde den videnskabelige forklaring på, hvordan nordlys opstår. Der kan man også læse om, hvordan man indenfor den eskimoiske sagnverden har set nordlyset som budbringer mellem levende og døde, og at nordlyset derfor skulle behandles med respekt og ærefrygt. Man kunne forsøge at komme i kontakt med nordlyset ved at fløjte, og nordlyset kunne så svare med knitrende lyde når der var forbindelse til de afdøde. Derfor skulle man ikke bare fløjte for sjov når der var nordlys, gjorde man det, kunne man risikere, at det kom farende og huggede ens hoved af.
Man forstår godt, hvorfor vi aldrig møder nogen, der går og fløjter, når der er nordlys.
Ifølge H.C. Andersen var det nu slet ikke menneskekranier, der blev brugt til at spille fodbold med. Det var hvalroskranier. Det har månen fortalt ham.
Med moderne fotoudstyr er det muligt at fotografere nordlys. Jeg HAR forsøgt, men uden større held.
Der bliver vist ikke nordlys-vejr i aften. Jeg synes det blæser op til lidt sne.

No comments: