Friday, October 31, 2008

Halloween

Der er Halloween-fest på skolen i aften. Da jeg gik hjem her i eftermiddag, var der fuld gang i forberedelserne. Margrethe og Kathrine havde købt ind af alt, hvad der hører en ordentlig Halloween-aften til og eleverne havde travlt med at stille musikinstrumenter op og friske den pynt i klasseværelserne op, som vi lavede til spøgelsesaftenen i sidste uge.
Billederne herunder stammer derfra. Et gennemgående tema hele skoleåret igennem går ud på at undersøge, hvad historien bag vore skikke og traditioner er. Derfor skulle vi selvfølgelig også finde ud af, hvor skikken med at lave græskarlygter stammer fra.
http://www.historie-online.dk/ kan man læse om de fleste danske helligdage og der kan man se, at skikken har rod i et irsk sagn, som er kommet til Danmark via USA. Sagnet handler om Stingy Jack, som i vor tid er blevet til Jack of the Lantern. I levende live omgikkes Jack Fanden - de lavede faktisk aftaler om, at Fanden skulle lade være med at kræve Jacks sjæl i hele 10 år - men Jack døde uheldigvis alligevel. Jack henvendte sig så ved Himmerigets port, men her blev han afvist på grund af ukristelig livsførelse. Da han derefter henvendte sig i Helvede, ville man heller ikke tage ham ind her på grund af den aftale, han havde lavet med Fanden. Fanden gav dog Jack et lille stykke brændende kul, som kunne lyse for ham på vejen tilbage til jorden. Dette glødende kulstykke lagde Jack i en roe, og ved lyset fra roen må han nu - ifølge sagnet -vandre hvileløst rundt mellem himmel og jord. Derfra græskarlygterne.

Vi tog altså forskud på Halloween med en spøgelsesaften på skolen i sidste uge. Her kan du se et par stykker af de flotte græskarlygter, der blev lavet. Og ja - vi importerer græskar fra Danmark for at lave lygter af dem.


Lygterne har stået i klasseværelset de sidste 8 dage, så nu ser de rigtig uhyggelige ud - indskrumpede og og halvtørre af varmen fra rummet og af lysene indeni. Jeg tror kun de er halvt så store i dag som de er på billederne.


Vi havde inviteret en præst, som efter sigende er specialist i at fortælle spøgelseshistorier, til at komme og sprede gys og uhygge. Det lykkedes meget godt, der var i hvert fald ingen, der faldt i søvn, selv om mange af eleverne lå på gulvet.. i næsten mørke, som du kan se nedenunder.

Det sker faktisk af og til at nogen kommer og fortæller, at de ovre på kollegiet har fortalt spøgelseshistorier for hinanden den halve nat - og det siges også, at der er spøgelser på 3. sal på kollegiet. Så Halloween er en ny tradition, som falder i rigtig god jord her i Grønland.
Opfattelsen er selvfølgelig, kan man næsten sige, at skikken er amerikansk. Det er også derfra vi har den i den form, vi kender. Men som så mange andre traditioner går rødderne meget længere tilbage.
De førkristne keltere fejrede Samhain, en slags nytårsfest, omkring 1. november. Da så de kristne missionærer ville omvende kelterne til kristendommen udstedte pave Gregor den Første i 601 et edikt, som sagde, at missionærerne skulle kristne de hedenske skikke i stedet for at forbyde dem. Hvis nogen tilbad et træ, ville det være bedre at kristne træet end at fælde det. På den måde blev Allehelgensdag, (den 31.10) den dag hvor den katolske kirke fejrede de helgener, der ikke havde deres egen dag, slået sammen med den keltiske nytårsfest Samhain.
Det trick kunne Hans Egede have lært noget af. Han skaffede sig mange uvenner ved at forbyde gamle, grønlandske traditioner, og i stedet indføre kristne skikke.

No comments: