Saturday, January 5, 2008

Barnedåb


2. Juledag er, i kirkesammenhænge, børnenes dag. Mange forældre vælger at få deres børn døbt den dag. I år døbte Asta 5 børn, en enkelt pige og resten drenge.
Her er det Lada og Abel, der stiller op til fotografering efter dåben. Deres søn kom til at hedde Phillip. Parret i baggrunden kender jeg ikke.
Vi var inviteret til at deltage i kirkehandlingen og til kaffemik bagefter, vi kender nemlig Lada fordi hun gik på ATI sidste år. Oprindelig kommer hun fra det gamle Jugoslavien, kan ikke lige huske nøjagtig hvor, besøgte familie i Danmark, blev der og lærte dansk, før hun kom til Grønland, hvor hun arbejder på sygehuset. Hun har ellers en uddannelse som sygeplejerske med fra sit hjemland, men hvis hun vil have arbejde som sygeplejerske i Danmark, skal hun tage sin uddannelse om, og det har hun så valgt at gøre i Grønland. Hun skal starte som sygeplejeelev på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk til august.
Hele familien har nationaldragter på. For mændenes vedkommende er en nationaldragt en overkommelig ting, rent prismæssigt. Den består af et par mørke bukser og hvid skjorte med en anorak over, og anorakken kan købes for ca. 300 kr.
For kvindernes vedkommende er det noget helt andet. En kvindedragt kan ikke købes under 20.000 kr. Derfor skaffer de fleste dem også ved at de, flere år før en stor familiebegivenhed, begynder at "samle dragten sammen", dvs. sy perlekrave, kamikker, borter til kamikker og bukser, eller hækle blonder til dragten. Det er vist mest sådan, at nogen er god til det med perler, andre til skindarbejdet og andre igen til at hækle. Det kan altså være noget af både en logistisk og en økonomisk opgave at få en dragt stablet på benene, derfor blev jeg også forbavset over at se Lada i nationaldragt.
For Lada og andre, som ikke har mulighed for selv at anskaffe sig en dragt, er der så den lokale kvindeforening. Den arrangerer bl.a. aftenkurser i syning af nationaldragter med henblik på at føre de gamle traditioner videre til den yngre generation af kvinder.
Man kan altså også, som Lada havde gjort, leje en nationaldragt i kvindeforeningen.

No comments: