Thursday, January 17, 2008

Priser

Det er sæson for uddelingen af priser.

Det er især sportsfolk og deres ledere, der hædres for enestående bedrifter i det forgangne år. I år har Grønlands Idræts-Forbund uddelt 2 priser: 1 lederlegat til den 72-årige Amalie, som, gennem flere år, har spillet en stor rolle som træner og bestyrelsesmedlem i ældreforeningen i Qasigiannguit, og et trænerlegat til Helga, som bruger meget energi på at skabe interesse for den sportsgren der hedder Inuit Games. Hun rejser rundt til byerne på kysten for at hjælpe interesserede med at etablere foreninger, og hun træner instruktører, så de kan være med til at skabe et større kendskab til Inuit Games. Inuit Games er en traditionel sportsgren, som dyrkes af inuit i de polare områder, den kræver ikke nogen redskaber men en masse muskelkraft.

Men der bliver også uddelt priser til personer, der på anden måde har gjort sig fortjent til et skulderklap.

Aviaja er f.eks. blevet udnævnt til årets kvinde 2007 af Arnanut, Alt for Damers søsterblad heroppe. Aviaja er præst i Nuuk, og hun bliver hædret fordi hun har startet en sorggruppe for børn, der har mistet et familiemedlem. Hun fik ideen til at starte en gruppe i Nuuk i forbindelse med, at hun så et fjernsynsprogram om det arbejde, Kræftens Bekæmpelse i Danmark laver for børn i sorg.

Ungdomsprogrammet Sofa Aappalaartoq, Den røde Sofa, har udnævnt årets unge. Valget faldt på den 22-årige Andrea, som er mor til 4 børn. Hun får prisen, fordi hun, ud over – eller man kan næsten sige på trods af – at hun selv havde født 4 børn, da hun var 18, så har hun også kræfter og energi til at tage sig af sine egne mindre søskende, efter hendes mor døde, samtidig med at hun har overskud til at deltage i sociale aktiviteter i den by, hun bor i.

Valget af Aviaja som årets unge – årets idol? – er blevet kommenteret fra flere sider i avisernes læserbreve. Én spørger f.eks., om det er et heldigt valg, når samfundet samtidig arbejder hårdt for at fremme brugen af prævention for at undgå at unge bliver gravide, før de er færdige med skolen. Der er dog ingen løftede pegefingre fra Paarisa, som står for hjemmestyrets forebyggelseskampagner, derfra ønsker man Andrea tillykke med udnævnelsen.
Formanden for ungdomsorganisationen Sorlak er på den anden side lidt kritisk overfor valget af Andrea. Hun synes, det er fint at valget skal motivere andre unge til at være aktive og engagere sig i det offentlige liv, men hun mener også, at valget måske kan sende et signal om, at det er i orden at få et barn tidligt i ungdommen – man kan måske få en pris for det. Personerne i den røde sofa forsvarer deres valg med, at de har set på Andrea som den person, hun er i dag, for det hun står for og engagerer sig i - ikke for at hun fik børn tidligt i sit liv.

På vores skole har vi hvert år piger, der har fået børn meget tidligt, og – alt andet lige – så er det et stort ansvar for en 17-årig at være enlig mor, samtidig med at hun skal passe sin skole. Men én ting kan man i hvert fald sige: babyer gør lykke og skaber stolte bedsteforældre, næsten lige meget hvor unge forældrene så er. Uddannelsen klarer de hen ad vejen.

Jeg kan lige skyde ind her, at præventionsmidler er gratis for alle i Grønland, og de kan hentes på sygehuset.

Jeg skal også lige nævne Årets Uuvak. En uvak er en fjordtorsk, som ikke er særlig attraktiv som spisefisk, og Årets Uuvak er en pris, som avisen Sermitsiaq hvert år ved nytårstid giver til en person, som har gjort sig særlig uheldig bemærket.

I år, som også mange foregående år, blev prisen – som er en uuvak - givet til en politiker.
Valget faldt på landsstyremedlem Tommy Marø, Hulahula Tommy, som avisen har døbt ham. Han skulle, ifølge Sermitsiaq, have trådt i spinaten flere gange. F.eks. troede han ved en bestemt lejlighed, at politiet også drev taxavirksomhed, og så har han været på en i aviserne meget omtalt studietur til Hawaii, deraf øgenavnet, med det formål at studere ”den gode børnehave”.

Tommy Marø fik i øvrigt prisen i stærk konkurrence med et par politikere, som sidder i nogle billige ejerboliger nede i Nuuk og nyder udsigten ud over vandet – måske.

No comments: