Tuesday, April 8, 2008

Kommunalvalg og bolleopskrift

Der er valg til de 4 nye storkommuner i dag. I skrivende stund har jeg fjernsynet kørende i baggrunden, og jeg kan høre valgredaktionen præsentere de første valgresultater her 2 timer efter valget sluttede. Ittoqqortormiit på østkysten var først med deres resultater, og der var der tilbagegang for Siumut (som svarer til Socialdemokratiet) og for Atassut (som svarer til Det Konservative Folkeparti), mens IA (SF) og Demokraterne (som er et midterparti, her kaldet danskerpartiet) høstede stor fremgang.
Jeg tror dog ikke, resultatet skal ses som en tendens. Efter min opfattelse har Siumut og Dansk Folkeparti det tilfælles, at selv om valgprognoser spår partierne tilbagegang ved et kommende valg, så svigter vælgerne dem ikke, når det kommer til stykket.
Festligt er der i hvert fald i partilokalerne rundt om på kysten, kan jeg høre. Valgresultater og eksperters kommentarer afløses jævnligt af ny- eller genvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmers glade kommentarer båret frem af hujende og syngende partikammerater.

Men mens vi venter, kan jeg jo lige lette min samvittighed for en opskrift på boller, som jeg har lovet at komme med på dette sted. René spurgte læææænge før jul, og jeg huskede det nu, fordi jeg skal bage brød til formiddagskaffe på skolen i morgen, så derfor har jeg lige rørt dej sammen og stillet den til hævning, så den kan være klar til i morgen tidlig.

Oprindeligt har jeg opskriften fra Samvirke, og det specielle ved den er for det første, at jeg ikke skal have fingrene i dejen, eftersom den ikke skal æltes som dej til brød oftest skal, og for det andet skal dejen langtidshæve i mindst 12 timer.

Opskriften lyder altså på

6 dl vand
2 dl creme fraiche (eller et andet surmælksprodukt)
1 tsk salt
1/4 pose tørgær (på grund af den lange hævetid skal der netop meget lidt gær i)
300 g durumhvede
Ciabattamel eller almindeligt hvedemel efter behov (dejen skal være fast og alligevel have en konsistens, så man stadig kan røre den)

Inden dejen dækkes til og stilles til hævning ved stuetemperatur, hælder jeg olie ud på overfladen, derved undgår jeg, at den bliver tør.
Derefter skal dejen altså hæve i mindst 12 timer, gerne længere.
Jeg varmer ovnen op til 220 grader inden jeg, med en ske, der er smurt ind i olie, sætter dejen på en bageplade - altså ikke noget med at forme med fingrene. Det handler om at være lidt forsigtig her, ellers går luften ud af dejen, det skal den helst ikke.
Bollerne sættes i ovnen med det samme og bager i 20 - 30 min. alt efter størrelse.

Jeg varierer opskriften alt efter, hvad der er i køkkenskabet. Dem jeg har lavet til i morgen er lidt fyldige, fordi jeg har erstattet noget af melet med et par kopper havregryn og nogle hakkede nødder. Til gengæld havde jeg ikke creme fraiche eller andet af den slags, så det kom der ikke i. Jeg eksperimenterer også med forskellige meltyper som speltmel, majsmel osv. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser - også hvad brød angår.

Men uanset hvad jeg kommer i dejen, så er det særlige ved de her langtidshævede boller, efter min opfattelse, at krummen er mere sej og smagfuld, end den er i korttidshævet brød.

Velbekomme.

Jeg må ned og se, om der er kommet resultater for vores nye Midtkommune. Fra 1. januar 2009 vil Maniitsoq Kommune blive slået sammen med den nuværende Sisimiut Kommune til en ny Midtkommune.

Kommunalreformen, som vi er i gang med at gennemføre, betyder, at vi får 4 storkommuner i stedet for de 18, vi har haft i mange år.

3 comments:

Grønlandsposten said...

Du fik ret mht. Siumut, de er ikke sådan til at slå. Lige bortset fra i Nuuk altså. Og så ser det ud til, at I også får en Siumut-borgmester hos jer.

Anna Marie Knudsen said...

Spændende at læse din blog ... og jo, det bliver siumittere, der kommer til at stå i spidsen for "overgangsperioden" - også her i kommunen. Vi har spændt fulgt forløbet oppe hos jer, Jess Svanes datter gåt her på skolen. Så der har været noget at snakke om i samfundsfag.

Grønlandsposten said...

Tak og i lige måde! Ja, det må da være en spændende vinkel at få på.